EntrePubl: Τρία χρόνια επένδυσης στους ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης
Η τελική εκδήλωση του έργου στην Αθήνα ανέδειξε τα αποτελέσματα και τις νέες προοπτικές

Την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου EntrePubl (Entrepreneurial skills in the Public sector: a digital approach), που συνδιοργανώθηκε από την Ακαδημία Επιχειρηματικότητας και την Crowdpolicy.
Περίπου 50 συμμετέχοντες με φυσική παρουσία και 30 συμμετέχοντες διαδικτυακά —στελέχη δημόσιων οργανισμών, δημόσιοι υπάλληλοι και φορείς πολιτικής— έδωσαν δυναμικό παρόν σε μια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της καινοτομίας στη δημόσια διοίκηση.


Το EntrePubl, μία πρωτοβουλία διάρκειας τριών ετών, που ξεκίνησε το 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, ξεκίνησε έχοντας στο επίκεντρο τους δημόσιους υπαλλήλους — και ολοκληρώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής και του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Ανδρέα Στεφανίδη, Πρόεδρο της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, και τον Γιώργο Καραμανώλη, CTO της Crowdpolicy, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της ενδυνάμωσης των ανθρώπων της δημόσιας διοίκησης μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και της καινοτομίας.
Ακολούθησε η παρουσίαση των βασικών αποτελεσμάτων του έργου, της πορείας του σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που αναπτύχθηκε, καθώς και της εμπειρίας από τις εκπαιδευτικές δράσεις στην Ελλάδα.



Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόταση πολιτικής του έργου – ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων που βασίστηκε σε δεδομένα, εμπειρίες από τους εταίρους και ανατροφοδότηση από τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους των χωρών της κοινοπραξίας. Η πρόταση επιδιώκει να συμβάλει στον σχεδιασμό σύγχρονων πολιτικών για την ενίσχυση των δεξιοτήτων, την καλλιέργεια επιχειρηματικής σκέψης και την υποστήριξη της ηγεσίας στο δημόσιο.
Η πρόταση αποτέλεσε και τον βασικό άξονα της τελικής συζήτησης πάνελ, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της δημόσιας διοίκησης με ουσιαστική εμπειρία στην επιμόρφωση, την καινοτομία και τον στρατηγικό σχεδιασμό. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Πανόπουλος (Υπουργείο Εργασίας, REBRAIN GREECE), ενώ συμμετείχαν η Ζαφειρία Σύρμου (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης), η Δήμητρα Τόμπρου (ΙΝΕΠ, ΕΚΔΔΑ) και η Σοφία Αθανασοπούλου (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης, Υπουργείο Εσωτερικών). Οι τοποθετήσεις τους ανέδειξαν προκλήσεις και προτάσεις για τη διατομεακή συνεργασία, την καλλιέργεια ηγετικών δεξιοτήτων και τη συστηματική υποστήριξη της καινοτομίας στο δημόσιο τομέα.


Οι ομιλητές συζήτησαν θέματα όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον δημόσιο τομέα, η ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ φορέων, καθώς και οι προκλήσεις και προοπτικές που ανοίγονται μέσω της διατομεακής συνεργασίας και της επένδυσης στην ηγεσία.
Το κοινό συμμετείχε πολύ ενεργά στη συζήτηση, καταθέτοντας εμπειρίες, ερωτήσεις και σχόλια, επιβεβαιώνοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα στελέχη της διοίκησης είναι οι ίδιοι οι φορείς της αλλαγής που επιδιώκει το έργο να υποστηρίξει.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες στους ομιλητές μας για τη συμβολή τους, καθώς και στους φορείς που εκπροσώπησαν: το Υπουργείο Εργασίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ (ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ) και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Η συμβολή τους ενίσχυσε ουσιαστικά τη συζήτηση και άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασία.



Το EntrePubl ολοκληρώνει τον κύκλο του αφήνοντας μια ουσιαστική παρακαταθήκη: ένα ζωντανό δίκτυο ανθρώπων και φορέων που συνεχίζουν να οραματίζονται και να εργάζονται για έναν δημόσιο τομέα που προσαρμόζεται, καινοτομεί και εξελίσσεται.
Για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε μελλοντικές δράσεις, συνέργειες ή προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης και καινοτομίας στη δημόσια διοίκηση, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 📧 info@akep.eu. Μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για έναν δημόσιο τομέα που εξελίσσεται, προσαρμόζεται και υπηρετεί καλύτερα τον πολίτη.

