Συν-δημιουργώντας το Μέλλον της Βόρειας Κυνουρίας στο Πλαίσιο των Έργων GOV4ALL & SALIENCE
Κύρια Σημεία από τα 5 Εργαστήρια Ζωντανής Καινοτομίας στη Θυρέα

Κατά τη διάρκεια πέντε δυναμικών και συμμετοχικών εργαστηρίων, το Εργαστήριο Ζωντανής Καινοτομίας Θυρέας έφερε κοντά αγρότες, επιχειρηματίες, ερευνητές, τοπικές αρχές και μέλη της κοινότητας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινόχρηστου οράματος και ενός πρακτικού οδικού χάρτη για το μέλλον της Βόρειας Κυνουρίας, στην Ελλάδα. Οι συνεδρίες καθοδηγήθηκαν από τις συμμετοχικές, ανθρωποκεντρικές αρχές που προωθεί το έργο SALIENCE (υπό την υποστήριξη του REINFORCING), το οποίο στηρίζει και ενισχύει τον αντίκτυπο του έργου του Εργαστηρίου Ζωντανής Καινοτομίας της Θυρέας στο πλαίσιο του έργου GOV4ALL.Μέσα από τη χρήση συμμετοχικών μεθόδων διευκόλυνσης, την προώθηση της ποικιλομορφίας των εμπλεκόμενων φορέων και την καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας, το SALIENCE συνέβαλε ουσιαστικά στην προώθηση των στόχων για αναγεννητική διαχείριση της γης και μετασχηματισμό με επίκεντρο την κοινότητα.Τα εργαστήρια συνδιοργανώθηκαν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ελιάς Δολιανών, την Meraki People, την Ακαδημία Επιχειρηματικότητας, την Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αντικατοπτρίζουν μια κοινή δέσμευση στην συνεργατική διακυβέρνηση και τη συν-δημιουργία τοπίου, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για αποκατάσταση της υγείας του εδάφους, ενδυνάμωση των αγροτικών κοινοτήτων και ευθυγράμμιση των τοπικών δράσεων με τους ευρύτερους στόχους της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τα Εδάφη (EU Soil Mission).
Τι είναι το GOV4ALL;

Το GOV4ALL είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο του προγράμματος Horizon, το οποίο προωθεί βιώσιμες γεωργικές πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη. Με πέντε κόμβους αγροτικής καινοτομίας στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία, το έργο στοχεύει να αποδείξει ότι συστημικές αλλαγές στη διαχείριση του εδάφους μπορούν να επιτευχθούν μέσω συν-δημιουργίας. Αυτά τα Εργαστήρια Ζωντανής Καινοτομίας τοποθετούν τους αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες στο επίκεντρο των προσπαθειών για την αποκατάσταση της υγείας του εδάφους. Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από 35 εταίρους από την Αυστρία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες, ενώ συμμετέχουν ενεργά 12 Έλληνες εταίροι.
Εργαστήριο Ζωντανής Καινοτομίας Θυρέας: Ιστορικό και Περιβαλλοντικό Πλαίσιο
Η Βόρεια Κυνουρία, ιστορικά γνωστή ως Θυρεάτιδα, εκτείνεται σε μια περιοχή 577 km², που περιλαμβάνει ένα ποικιλόμορφο τοπίο με δάση, λιβάδια, ελαιώνες και αμπελώνες. Παρά τη σημαντική βιοποικιλότητά της, η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρές γεωργικές προκλήσεις, όπως η ανεπαρκής διαχείριση του δάκου, η έλλειψη νερού, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και επιβλαβείς πρακτικές διαχείρισης εδάφους, που έχουν οδηγήσει σε έντονη διάβρωση και απώλεια της γονιμότητας του εδάφους.

Η πρωτοβουλία GOV4ALL, μέσω του Εργαστηρίου Ζωντανής Καινοτομίας Θυρέας, ενεργοποιεί μια δυναμική, τοπική κοινότητα βάσης με επικεφαλής την οργάνωση Meraki People (MRK), η οποία συμμετέχει σε παγκόσμια κινήματα ανοιχτής επιστήμης, όπως το Global Community Bio Summit του MIT Media Lab. Οι επικεφαλής του εργαστηρίου, με έντονη επιχειρηματική σκέψη, δεσμεύονται στην εφαρμογή αναγεννητικής γεωργίας, αγροδασοπονίας και οικολογικού σχεδιασμού τοπίου (eco-scaping), με στόχο την αναζωογόνηση της περιοχής.
Επικοινωνία:
Εκπρόσωπος του Living Lab: Χριστιάνα Γαρδικιώτη, MRK. Email: crisgar@otenet.gr
Εργαστήρια 1 & 2: Χαρτογράφηση Ανθρώπων, Τόπου και Προκλήσεων
Ημερομηνίες: 8–9 Φεβρουαρίου 2025
Τοποθεσία: Ξηροπήγαδο, Αρκαδία
Αυτή η διήμερη εκδήλωση συνδύασε τα πρώτα δύο εργαστήρια, θέτοντας τα θεμέλια για τη διαδικασία του Living Lab. Η πρώτη μέρα επικεντρώθηκε στην ταυτοποίηση των βασικών φορέων και των κοινωνικών δυναμικών, με δραστηριότητες όπως χαρτογράφηση εμπλεκόμενων μερών, αφήγηση ιστοριών, ιστορική αναστοχαστική προσέγγιση και η αναγνώριση της τοπικής γνώσης και πρωτοβουλιών.
Η δεύτερη μέρα εισήγαγε τους συμμετέχοντες στο Πλαίσιο των 4 Επιστροφών (4 Returns Framework) και στην έννοια της ζωνοποίησης του τοπίου, με διαδραστικές ασκήσεις που στόχευαν στη διάγνωση της κατάστασης των φυσικών, κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων.
Αυτή η βυθιστική διαδικασία ενίσχυσε μια κοινή κατανόηση τόσο των ανθρώπων όσο και του τόπου.


Εργαστήριο 3: Οραματίζοντας το Μέλλον
Ημερομηνία: 29 Μαρτίου 2025
Τοποθεσία: Κάτω Δολιανά, Αρκαδία
Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συνεδρία συν-δημιούργησαν μακροπρόθεσμα οράματα για τη Θυρέα για τα έτη 2030, 2035 και 2040. Μέσω δομημένης χαρτογράφησης ιδεών σε θεματικές ομάδες, τα μέλη της κοινότητας οραματίστηκαν πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν το τοπίο, τα μέσα διαβίωσής τους και οι σχέσεις τους. Το εργαστήριο ανέδειξε φιλοδοξίες γύρω από τη βιώσιμη γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία της κοινότητας, θέτοντας ένα κατευθυντήριο πλαίσιο για τον μελλοντικό σχεδιασμό.


Εργαστήριο 4: Αναγνώριση Αναγκών και Εμποδίων
Ημερομηνία: 27 Απριλίου 2025
Τοποθεσία: Κάτω Δολιανά, Αρκαδία
Αυτή η συνεδρία εστίασε στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ οράματος και πραγματικότητας. Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν τις πρακτικές ανάγκες και τα συστημικά εμπόδια που εμποδίζουν την υλοποίηση του κοινού τους οράματος. Εργαζόμενοι σε ομάδες εργασίας, αντιμετώπισαν ζητήματα όπως η αναγέννηση του εδάφους, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η διαχείριση πόρων και η οικονομική ανάπτυξη. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με αρχικές προτάσεις στρατηγικής για την ενημέρωση του επερχόμενου σχεδίου δράσης.
Εργαστήριο 5: Θεμελιώνοντας το Σχέδιο Δράσης
Ημερομηνία: 25 Μαΐου 2025
Τοποθεσία: Κάτω Δολιανά, Αρκαδία
Το καταληκτικό αυτό εργαστήριο συγκέντρωσε όλα τα ευρήματα, προωθώντας τη διαδικασία από τον διάλογο στη στρατηγική. Οι συμμετέχοντες διαμόρφωσαν συλλογικά τον βασικό σκελετό ενός 15ετούς περιφερειακού σχεδίου δράσης. Τα θέματα περιλάμβαναν:
-
Ζώνη Φυσικού Περιβάλλοντος: πρόληψη πλημμυρών/πυρκαγιών, υγεία δασών και διαχείριση υδατικών πόρων·
-
Γεωργική Ζώνη: επαναχρησιμοποίηση γης, οικολογική γεωργία και έξυπνο πότισμα·
-
Οικονομική Ζώνη: αγροτουρισμός, επιχειρηματικότητα με βάση το έδαφος και συλλογικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομαδικές παρουσιάσεις, αξιολόγηση και συλλογική δέσμευση για την υλοποίηση.


🤝 Ένα Εργαστήριο Ζωντανής Καινοτομίας σε Δράση
Το Εργαστήριο Ζωντανής Καινοτομίας Θυρέας δεν είναι απλώς μια σειρά συναντήσεων — είναι μια διαρκής, κοινοτική διαδικασία καινοτομίας, βασισμένη στις αρχές της συμμετοχής, της γνώσης που πηγάζει από τον τόπο και της βιώσιμης διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο του έργου GOV4ALL και εμπνευσμένο περαιτέρω από τις συμμετοχικές αξίες που προωθεί το έργο SALIENCE, οι εταίροι του Thyrea LL, συμπεριλαμβανομένων των Meraki People, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολιανών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, της Νέας Γεωργίας Νέας Γενιάς και της Afforest for Future, δείχνουν πώς η συν-δημιουργία μπορεί να μεταφραστεί σε πραγματική κοινοτική ιδιοκτησία και στρατηγική δράση, προωθώντας συμμετοχική περιβαλλοντική διαχείριση και χτίζοντας ανθεκτικά αγροτικά μέλλοντα. Μείνετε συντονισμένοι για την επερχόμενη δημοσίευση των επόμενων βημάτων για την υλοποίηση.
Μείνετε συνδεδεμένοι για περισσότερες ενημερώσεις και μελλοντικές εκδηλώσεις!



